
Retornar l’encant natural a l’habitatge del carrer Verdi
Tipus: Habitatge familiar
Ubicació: Barri de Gràcia (Barcelona)
Any: 2019
Han participat: Laura Manyer
Fotografies: visualia_3d
Sovint les reformes tenen sorpreses amagades, com la que ens va descobrir aquest habitatge familiar situat a l’emblemàtic carrer Verdi de Barcelona. I què millor que reivindicar els elements tradicionals de l’arquitectura catalana sense renunciar a les necessitats més actuals!
Premissa inicial: reformar un pis antic per adaptar-lo a les dinàmiques dels nous propietaris
Som al 2019 i tenim cita amb una família de quatre membres que s’acaba de comprar un pis al carrer Verdi, al barri de Gràcia de Barcelona. És un pis mitjà, construït a mitjans del segle passat i ubicat en un entresòl amb un gran pati privat que dona a un interior d’illa.
El pis té una geometria rectangular molt definida, parets entre mitgeres i un pati de llums destinat a contenir l’ascensor comunitari que enfonsa qualsevol esperança de llum natural. A banda de la fosca il·luminació, la seva distribució tampoc acaba de satisfer els nous propietaris, que necessiten una zona de dia amb espais ben relacionats entre ells, usos clars i una zona de nit amb més privadesa.
L’estat inicial:
Abans de la reforma, l’accés a l’habitatge es realitzava des d’un dels extrems, on hi trobàvem la zona humida (bany, cuina i safareig), que donava inici a un passadís llarg i tèrbol. Aquest distribuïa la resta d’espais amb estances tancades a banda i banda fins arribar a la zona final, l’única que tenia contacte amb la façana exterior de l’habitatge. Allà hi trobàvem la sala d’estar-menjador i habitació principal. Des de la sala d’estar-menjador es realitzava l’accés al pati orientat a oest, és a dir, amb sol de tarda.
La descoberta:
Per tal d’adaptar l’habitatge a la nova dinàmica domèstica, creem una nova distribució que integra el passadís amb la cuina i la sala d’estar-menjador, atraient la llum natural del pati exterior cap a l’interior de l’habitatge.
A l’hora de projectar els interiors, ens sorprenen elements constructius originals de gran valor arquitectònic i decidim donar-los visibilitat. Pel que fa al paviment, ens trobem amb un parquet de fusta natural col·locat amb la tècnica damero, que anys enrere requeria de molta precisió a l’hora d’encaixar cada peça de fusta i era molt laboriós. Però això no ho és tot! Quan retirem el fals sostre de canyís, veiem un fantàstic sostre amb volta catalana de l’època i descobrim que les parets mitgeres estan fetes amb maó ceràmic antic. Quin pecat amagar-ho!
El resultat final: reforma + restauració
Per a la sorpresa de tots i totes, a la reforma de l’habitatge s’hi acaba sumant un treball de restauració d’aquests tres elements, deixant que s’expressin tal i com són i aportant un valor intemporal a l’habitatge.