Reforma del HALL Hospital Joan XXIII de Tarragona

Client: Centre sanitari

Ubicació: Tarragona

Any: 2022-2023

Han participat: SOQ Arquitectura, Itziar Molinero, Andrea Gurrera

Fotografies: Òscar Lanau

Reformar un espai en ús sense tallar-ne la circulació ni obstaculitzar les dinàmiques sempre és un repte. En aquest cas, es tracta de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, un centre sanitari antic, sobre el qual hi ha un projecte d’obra nova que encara pot tardar anys. Mentrestant, hi ha certes parts de l’edifici que necessiten una reforma a curt termini, entre elles el hall. Es tracta, doncs, d’una renovació provisional que s’ha de dur a terme ràpidament per cobrir aquest període intermedi.

Doble objectiu: estètica menys recarregada i millora de la circulació

El pas del temps és evident en tot l’edifici, tant a nivell d’acabats com d’estructura. Quan rebem l’encàrrec de reformar el hall, ho fem amb dues premisses: oferir una imatge més lleugera i actual i millorar la circulació de l’entrada, aprofitant l’espai d’uns despatxos en desús. 

Comencem per crear una zona de recepció que marqui clarament el recorregut i dirigeixi cap a l’hospital sense bloquejar la porta d’entrada en les hores punta. Entrant a ma esquerra, incorporem els mostradors que acompanyen el recorregut i introduïm un sistema de torns i control d’accessos a petició de l’Institut Català de Salut. 

Obra en dues fases

Ens trobem amb diferents fluxos de circulació: l’entrada de l’hospital amb porta giratòria, la recepció a la banda esquerra i la zona d’admissions a la dreta. Però això no és tot. Un cop superat el sistema de torns que facilita l’accés a la zona interna de l’hospital, renovem la imatge de dues sales d’espera. Degut a la complexitat de l’obra, dividim el projecte en dues fases per evitar tallar la circulació de la zona.

Disseny estratègic sense renunciar al caliu

Per tal d’aportar caliu a l’espai i lleugeresa al revestiment, col·loquem lames de fusta verticals sobre un panell rígid amb llums LED. Aquest disseny pretén humanitzar l’estança i crear un ambient de tranquil·litat en un entorn on sovint es viuen situacions complicades. El panell rígid també ens permet integrar una pantalla audiovisual com a element dinàmic de màrqueting. 

Un altre element destacat d’aquest projecte és el disseny a mida del mostrador de recepció, tenint en compte dues alçades: una estàndard i l’altra pensada per a persones amb mobilitat reduïda. En comptes de posar-hi una paret blanca i rígida de fons, optem per un mobiliari personalitzat que reforça la profunditat del mostrador, integra dues pantalles informatives i inclou espai per a col·locar-hi cadires de rodes plegades. D’aquesta manera, evitem que les cadires ocupin un espai destinat a circulació i la comoditat dels pacients.

Al costat del mostrador principal dissenyem un mostrador específic per al personal de seguretat, que té més alçada per millorar la visibilitat del recinte. 

Per últim, renovem el sostre, substituint la placa actual per una placa perforada que millora l’acústica i l’estètica del hall. 

Anterior
Anterior

INETUM

Siguiente
Siguiente

BIOVET